Ha egy szóban akarjuk megmondani, hogy hogyan hatott Jézusra az Ószövetségi Szentírás, akkor azt mondhatjuk, hogy termékenyítőleg. Sajnos, erre nincs jobb szavam. A lényeg, hogy Jézus nagyon jól ismerte az Írásokat. Azért imádkozzák az imaórák idején a szerzetesek a zsoltárokat, mert Jézus is kívülről tudhatta a zsoltárokat. De miért mondom ezt éppen ma?

evangélium

Forrás: falco képe a Pixabay -ről

A mai evangéliumban ott a válasz

Akik összeállították a szentmisék szövegeit, mindig úgy tették, hogy legyen összefüggés az olvasmány és az evangélium között. Ha elolvasod a mai olvasmányt és a mai evangéliumot, látod, hogy az ószövetségből vett szöveg arról szól, hogy a választott népet fazekasként formálja az Úr, mely során elvet rossz fazekat, de azok anyagát újból fölhasználja.

Az evangéliumi részletben pedig Jézus azt mondja, hogy „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.”

Ezzel pedig képi választ ad az én általam föltett kérdésre is. Mindenki, aki Isten országát ismeri, egybe tudja kapcsolni a régit és az újat. Jézus számára a régi a zsidó népnek adott kinyilatkoztatás, az új pedig az Ő saját tanítása.

Ha van kedved, ezeknek az ismereteknek a birtokában, olvasd el a mai szentmiséken elhangzó mindkét fölolvasott szöveget!

Íme, a mai olvasmány!

Jeremiás próféta így tudósít az Úr parancsáról: így szólt az Úr: „Kelj fel, és menj le a fazekashoz, ott majd meghallod igéimet!”

Lementem tehát a fazekas házába, és íme, az éppen dolgozott a korongon. Ha a fazekas kezében rosszul sikerült az edény, amelyet az agyagból formált, újból készített belőle egy másik edényt, ahogy a fazekas szemében helyesnek látszott, hogy elkészítse.

Akkor így hangzott az Úr igéje hozzám: „Vajon nem tehetek én is úgy veletek, Izrael háza, mint az agyagedénnyel tett ez a fazekas?

Igen, Izrael háza, olyanok vagytok ti is az én kezemben, mint az agyag a fazekas kezében.” Így szólt az Úr.

Jer 18,1-6

Íme, a mai evangélium!

 „A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják: a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás.

Értitek-e mindezt?”

„Igen!” – felelték. Erre így folytatta: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.”

Amikor Jézus befejezte példabeszédeit, más helyre ment onnét.

Mt 13,47-53