Péter és társai híreket kaptak arról, hogy Jézus feltámadt, de nem hittek a tanúknak. Mielőtt elítélnénk őket vagy kemény szívűekként beszélnénk róluk, gondoljunk bele: mi hittünk volna a tanúknak.

A kérdés izgalmas. Egy filmbe is illene. Szegény Mária Magdolna! Bolondnak nézik. Van egy igazsága, amit el kell mondania. Senki nem hiszi. Bolondnak tartják. Megszállottnak, aki csak ugyanazt tudja hajtogatni. Egy ilyen filmet nézve mindannyian végigizgulnánk, amíg jönne a jelenet és Jézus megjelenve az apostoloknak leveszi Mária Magdolnáról a megőrült jelzőt.

 

 Forrás: Mauricio Artieda fotója az Unsplash-ról.

Igen. Ha film lenne. De ez valóság volt. Nem tudom, hogy miért nem hittek az apostolok az asszonyoknak. Van azonban egy másik kérdés.

Mikor az apostolok elmentek más népekhez, a hallgatóik miért hittek annyira Jézusnak, hogy az életüket adták a hitükért?

A vértanúk hittek a feltámadásban

Miért hittek a vértanúk abban, akit sosem láttak? Tudjuk róluk, hogy közösségeket alkottak. Méghozzá szeretetközösségeket. Tetteket láttak előttük járó keresztényektől. Mindez elég volt nekik ahhoz, hogy életüket adják Jézusért? Lehet egy hitért az oroszlánok elé vetnie magát valakinek? Miért hittek görögök és rómaiak Jézusban annyira, hogy vértanúságot vállaltak.

Nem ismerem a választ. Egy dolgot biztosan tudok. Láttak csodákat. Egy másik okot csak sejtek. Kérdés formájában teszem föl. Isten szólt nekik, mint ahogy szólt Assisi Szent Ferencnek? Te lennél vértanú, ha Isten szólna hozzád?

Íme, a mai evangélium!

Miután húsvétvasárnap reggel Jézus feltámadt, először Mária Magdolnának jelent meg, akiből (annak idején) hét ördögöt űzött ki.

Magdolna elment, és elvitte a hírt a gyászoló és szomorkodó tanítványoknak. Amikor a tanítványok meghallották, hogy Jézus él, és hogy Magdolna látta őt, nem hitték el neki.

Ezután Jézus más alakban megjelent két tanítványnak útközben, amikor vidékre mentek. Ezek visszatértek, és közölték a hírt a többiekkel, de ők nekik sem hittek.

Végül megjelent Jézus a tizenegy (apostolnak), amikor éppen asztalnál ültek. Szemükre vetette hitetlenségüket és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik látták őt feltámadása után. Azután így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”

Mk 16,9-15