Jézus feltámadása után 50 nappal elérkezett az első pünkösd. Az apostolok és a többi tanítvány ekkor elteltek Szentlélekkel és fokozatosan kialakították a keresztények vallásos cselekedeteinek rendjét. Ebből kapunk egy „tudósítást” a mai szentleckében.

Az apostolok böjtöltek és imádkoztak egy döntés előtt. És a történelem folyamán hányan böjtöltek és imádkoztak a húsvéti böjt idején kívül is! Miért tették, miért teszik ezt?

böjt pünkösd

Forrás: Jude Infantini fotója az Unsplash-ról.

A katekizmus két szava

Nagyon érdekes a Katolikus Egyház Katekizmusának 1969. bekezdése, mely a következőt mondja.

„De az új Törvény gyakorolja a vallásosság cselekedeteit: az alamizsnát, az imádságot, a böjtöt az Atya kedvért, ’aki a rejtekben is lát’, másként, mint akik azt kívánják, hogy ’lássák őket az emberek’.”

Ebből a mondatból kétségkívül fontos kiemelni, hogy a böjt önmagában nem elégséges, hanem ki kell egészülnie imával és alamizsnálkodással is. De a legérdekesebb az egészben, hogy a mondat elárulja, hogy miért is böjtölünk: „az Atya kedvéért”. Vagyis nem lelki edzőtábor a böjt, nem vallásosságunk megmutatásának formája, hanem az Atya kedvéért vállalt önmegtartóztatás. Lényegében szeretet. Magamtól nem egyszerűen megtagadok valamit, hanem azt a valamit átadom az Atyának, ezzel megajándékozom az Atyát.

Sokan vannak, akik valakiért vállalnak böjtöt. Ez tévedés?

Másért vállalt böjt

Nem tévedés, sőt! Nagyon sokat segíthet valakinek, ha érte böjtöt vállalsz. Én egyszer egy fiatal nőért böjtöltem, hogy találja meg a hivatását. Ezt elmondtam a lelkivezetőmnek, aki akkor fölhívta a figyelmemet arra, hogy a böjt mellett imádkozni is kell. Ennek az az oka, hogy a böjtöt egy párbeszédbe helyezzük el. Javasolom, hogy aki valakiért imádkozik és böjtöl, az rövid időt jelöljön ki magának először, mondjuk 8 napot. Válasszon olyan kedves imát, amilyet csak tud. És ne lepődjön meg, ha látszólag nem teljesül a kérése.

Nincs haszontalan böjt

A böjtben kérteket nem mindig teljesíti Isten. Miért? Rendszerint azért, mert valami jobbat szán nekünk és annak is, akiért böjtöltünk. Te tudnál valakiért 8 napon át böjtölni?

Íme, a mai szentlecke az Apostolok Cselekedeteiből

Az Úr igéje egyre szélesebb körben terjedt. Barnabás és Saul feladatuk végeztével visszatértek Jeruzsálemből (ahová az antióchiai testvérek adományait vitték). A Márknak nevezett Jánost is magukkal hozták.

Az antióchiai egyházban több próféta és tanító volt, például Barnabás, a Nigernek nevezett Simon, a cirenei Lúciusz, továbbá Manaén, aki együtt nevelkedett Heródes fejedelemmel és Saul.

Egy alkalommal, amikor istentiszteletet tartottak és böjtöltek, így szólt hozzájuk a Szentlélek: „Válasszátok ki Barnabást és Sault arra a munkára, amelyre meghívtam őket!” Erre böjtöltek és imádkoztak, majd rájuk tették kezüket, és útnak indították őket. Ők tehát a Szentlélektől küldetve Szeleukiába mentek, és onnan áthajóztak Ciprusba. Szalamiszba érve a zsinagógában hirdetni kezdték a Jézusról szóló tanítást.

ApCsel 12,24-13,5a