A pandémia alatt többször fölmerült, hogy nem lehetne-e az embereknek valamilyen online módszerrel gyónni. Voltak olyan papok, akik ehhez a módozathoz applikációt készítettek. Viszont van olyan püspök, aki az egyházmegyéjében ezt a gyakorlatot betiltotta. Megvallom: ezzel a püspökkel értek egyet. Miért? Van technikai és van teológiai oka is ennek.

Forrás: Michael Gaida képe a Pixabay -ről.

Ha a Skype-on valaki kihallgat…

Annak, hogy nem élnék a feloldozás internetes lehetőségével az az oka, hogy nincs olyan online eszköz, amit ne tudna valaki lehallgatni. Biztos, hogy a Skype fejlesztői is mindent megtesznek az adatbiztonság érdekében, de – hogy stílusos legyek – az ördög nem alszik.

Ezzel azt is mondom, hogy nem a Skype informatikusaiban nem bízom, hanem tudom, hogy a hackerek nem ismernek határokat… De a komolyabb ok, amiért nem járulnék a bűnbánat szentségéhez online eszközön, az az, hogy a bűnbánat szentsége nem csak nekem szent, hanem egy szentség a hét közül.

A teológiai okok

Minden szentség Isten jele. Minden szentség lehetőség az Istennel való találkozásra. Ezt közvetítik szavak és gesztusok és életben találkozó emberek. A gyónás legnagyobb eseménye pedig a feloldozás, ami az Irgalmas Isten megbocsátó kegyelmének közvetítése. Ezt a kegyelmet egy pap közvetíti, személyesen, abban a fizikai térben, amelyben a gyónó és a gyóntató van. Ezt a közvetítést pedig nem lehet kiterjeszteni fizikai eszközökkel.

Lehet azt mondani, hogy ez az én ügyem, biztos nincsenek komoly lelkiismeret-furdalásaim. De mi van akkor, ha lesz nagy bűnöm és pandémia idején gyorsan szabadulni szeretnék a súlyától?

Jézusa kezében kész a kegyelem?

Mindannyian ismerjük a Szondy két apródja című versből azokat a sorokat, amelyeket a költő Szondy szájába ad. Márton, az oroszi pap követként elmondja, hogy a török megkegyelmez neki, ha megadja magát. Ekkor válaszol úgy a hadvezér, hogy „Jézusa kezében kész a kegyelem/ Egyenest oda fog folyamodni”. Ennek a kijelentésnek a megértéséhez tudni kell, hogy Arany János református volt…

A katolikusok hite szerint is Isten bocsát meg. Ezt a megbocsátást mégis egy pap közvetíti. Jézus mondta az apostoloknak, hogy amit ők feloldanak a földön, az fel lesz oldva a mennyben is. De ha nincs, aki feloldjon, akkor mit tegyünk?

Bánjuk meg bűneinket és határozzuk el, hogy amint lehet, meggyónjuk azokat. Ennyi elég. De csak vészhelyzetben, mint most, ez a világjárvány...