A mai evangéliumban azt mondja Jézus, hogy egy i betű sem veszhet el a törvényből. Ez azt jelenti, hogy Mózes óta, azaz 4000 éve van érvényben egy olyan szabályrendszer, amiből minden érvényes. Hogy lehet ez?

Forrás: Jondolar Schnurr képe a Pixabay -ről.

A tízparancsolat

A tízparancsolat két részből áll. Az első három parancsolatot szokták egy táblára írni, és a többi hetet egy másikra. Miért nem arányosan öt-ötre osztják? Azért, mert az első három Istenhez fűző kötelességeinket írja le, a második tíz pedig az emberekhez való kötelességeinket. Ezek a viszonyok örökérvényűek. Nem olya szabályok vannak, mint a testületek irányításának törvényei, ahol például a szavazás szabályait lehet változtatni. Ezt az EU parlamentjében lehet, a tízparancsolattal meg nem lehet.

De válaszoljunk az eredeti kérdésre is!

Miért jó, ha állandóak a Biblia törvényei? Azért, hogy mi változzunk meg a törvények ismerete által. Először egy nép alakuljon az Atya szabályainak megfelelően, utána pedig az összes nép.

Sokan mondják, hogy a mostani világjárvány kihozza az emberekből a kreativitást. A jók jobbak lesznek. Pedig csak annyi történik, hogy annak ellenére, hogy a szabályok egyre szigorodnak, az emberek egyre leleményesebbek abban, hogy betartva a szabályokat egyre emberibb módon éljenek. Mi minden lenne itt, ha Isten szabályait is mind betartanánk?

Íme, a mai evangélum!

A hegyi beszédben Jézus ezt mondta tanítványainak: „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből sem egy i betű, sem egy vessző, hanem minden érvényben marad. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.”

Mt 5,17-19