Ismét egy nyitva hagyott gondolat Jézustól. A mai evangélium végén ezt olvassuk: „Sírni fogtok és jajgatni, a világ pedig örül. Szomorkodni fogtok, de szomorúságtok örömre fordul.” Az első mondatból megtudhatjuk, hogy a világ alig várja, hogy sírni és jajgatni hallja a keresztényeket, ennek ugyanis örül. Viszont azt is megtudjuk, hogy ez a nyomorúságos állapot elmúlik, és szomorúságunk örömre fordul. De mi lesz a világgal?

öröm szenvedés

Forrás: Greg Rosenke az Unsplash-ról.

Akiről nem szól ma az Ige

Az egyszerű olvasó azt várná a gondolat végére, hogy amikor a keresztények örülnek, akkor majd a világ fog szomorkodni. Csakhogy ezt Jézus egy szóval sem mondja. Miért?

Egyrészt azért, mert a keresztény öröm nem káröröm. A keresztények imádkoznak üldözőikért és nem attól vígak és derűsek, hogy akik őket üldözték és gúnyolták majd pórul járnak.

Másrészt, a keresztények maguk is a világból érkeznek a hit világába és világosságába. Tudják, hogy minden jó, amijük van Isten ajándéka. És megtanulnak a sírókkal sírni és az örülőkkel örülni.

Harmadrészt pedig Jézus halála előtt kimondottan a tanítványaihoz beszélt. Az őket megtartó igéit osztotta. A tanítványok pedig nem mertek tovább kérdezősködni, mert annyit megértettek ebből, hogy nagy dráma részesei.

A világban ma is üldöznek keresztényeket

A világ számos pontján halnak meg a mai napon, amikor ezt a szöveget olvasod, keresztények a hitük miatt. Te tettél értük ma valamit? Legalább most mondj egy fohászt…

Íme, a mai evangélium!

 „Még egy kis idő, és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő, és viszontláttok engem, (mert az Atyához megyek.)”

Tanítványai erre így tanakodtak: „Mit akar mondani ezzel: »Még egy kis idő, és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő, és viszontláttok engem?« És hogy: »Az Atyához megyek?« Mit jelent az, hogy: »Még egy kis idő?« Nem értjük, mit beszél.”

Jézus észrevette, hogy kérdezni akarják. Így szólt tehát hozzájuk: „Azon tanakodtok, hogy azt mondtam: »Még egy kis idő, és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő, és viszontláttok engem?« Bizony, bizony, mondom nektek: Sírni fogtok és jajgatni, a világ pedig örül. Szomorkodni fogtok, de szomorúságtok örömre fordul.”

Jn 16,16-20