A mai evangéliumban van egy felszólítás. Sőt! Ezzel kezdődik. Aki Jézust követni akarja, az vegye föl keresztjét! Majd azt parancsolja Jézus, hogy veszítse is el az ember az életét Őérte. De a mai jézusi gondolatban ott van egy csomó implicit vallási elem. Jézus ezeket a felszólításait hiába mondta volna indiánoknak vagy eszkimóknak. De nyugodtan mondhatta zsidóknak. Ugyanis Jézus kortársai már rengeteg mindenben hittek, amire Jézus alapozott.

Forrás: Marek Studzinski képe a Pixabay -ről.

Mit hittek Jézus tanítványai?

Hitték, hogy van lélek. Hitték, hogy van élet az élet után. Hitték, hogy az ember erkölcsi lény. Hitték, hogy van Isten. Hitték, hogy vannak angyalok. Hitték, hogy az ember legértékesebb kincse a saját lelke.

Ha elolvasod a mai evangélium pár sorát, akkor ebből látod, hogy rejtve az előbb felsorolt hitek mindegyike benne van Jézus szavaiban. Nem a teológiai spanyolviasz ez?

Az Isten előkészítette Jézus jövetelét

Jézus a zsidó nép tagja volt. Az Úr szövetséget kötött a zsidó néppel. Bírák, királyok, próféták által előkészítette a Fiú tanítását. Ezért van, hogy Jézusnak nem az alapoktól kellett tanítania a kereszténységet. Ugyanakkor a zsidóság berögzült istenképét meg is kellett változtatnia a Megváltónak. Mi ebből számunkra, mai keresztények számára, a tanulság?

Homokra nem lehet várat építeni

Ha valakivel, aki ateista meg akarod ismertetni a krisztusi utat, először meg kell értetned vele, hogy van lélek, hogy az ember nem pusztán biológiai lény. Aztán azt is meg kell értetned vele, hogy a teremtés lehet egy folyamat, nem csak egy egyszeri tett. Ehhez fölkészültnek kell lenned. És itt tényleg nagy empátiára van szükség, hogy ráérezz, hogy mi gátolja beszélgetőtársadat abban, hogy elfogadja a halhatatlan lélek létét. De a legfontosabb, hogy mit ne tegyél…

Egy lecke a mai evangéliumból

Ha lehet, ne arról beszélj egy kereszténység iránt érdeklődőnek, hogy hordja a keresztjét és fogja be a száját. Nem ez a mai evangélium lényege.

A téma, amit ma fölvetettem, gyakorlatilag kimeríthetetlen. Európa ma újraevangelizálandó terület. Tudod ezt okosan tenni?

Íme, a mai evangélium!

Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét, és kövessen! Mert mindaz, aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énérettem elveszíti életét, megtalálja azt.

Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe saját lelkéért?

Az Emberfia pedig el fog jönni Atyjának dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint.

Bizony, mondom nektek: Az itt állók közül néhányan nem halnak meg, amíg meg nem látják az Emberfiát, amint eljön országában.

Mt 16,24-28