Jézus ma azt mondja, hogy érte veszítsük el életünket. Mert ha mindenáron meg akarjuk menteni magunkat, azaz a világot uralni akarjuk, sokat birtokolva akarunk magunknak biztonságot teremteni, akkor önmagunkat veszítjük el. Önmagunk elvesztése a legnagyobb veszély az életünkben. Ez hosszú folyamat szokott lenni. Mivel kezdődik?

Forrás: StockSnap képe a Pixabay -ről.

Előbb rossz célt tűz ki

Az ember gyakran rossz célt tűz ki maga elé. Ő is olyan szuper autót szeretne, mint amilyen a gazdag osztálytársa szüleinek van. Ő is olyan óriási karriert szeretne, mint amilyet kedvenc színésznője futott be. Ő is azért gyűjtöget, hogy ha öreg lesz és fizikailag tehetetlen, legyen pénze miből megfizetni azoknak a segítőknek, akiket nem kérni kell valaminek a megtételére, hanem parancsolgatni lehet nekik. A rossz célkitűzésnél már csak az a rosszabb, ha mindez valóra válik.

Aztán elveszíti önmagát

Ha az ember rossz célokat tűz ki, lassan lemorzsolódik a személyiségéről mindaz, amitől jó volt. Vele morzsolódik az is, aki önmaga volt. Az embert ugyanis az teszi egyedivé, ami benne egyedileg jó. Senki sem tud senki helyett úgy szeretni, ahogy csak ő tud. De gondoljunk a mai üzenet fényes oldalára!

Mi történik azzal, aki Jézusért elveszíti életét?

Szabad lesz. Nem köti le a teljesítménykényszer. Nem érinti érzékenyen, ha kitolnak vele. Derűs emberré válik. Vágytál már valaha ilyen szabadságra?

Íme, a mai evangélium!

,,Az Emberfiának sokat kell szenvednie, el kell, hogy vessék a vének, a papi fejedelmek és az írástudók, meg kell, hogy öljék, és harmadnapra föl kell támadnia.'' Azután mindenkihez szólt: ,,Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét minden nap, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti életét énértem, megmenti azt. Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszíti, vagy magára nézve kárt vall?

Lk 9, 22-25