Mindenkinek van tapasztalata arról, hogy a lelke nem háborog. Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy békesség van a lelkemben. De ezt nem szabad összetéveszteni a struccpolitikusok békéjével. Mire gondolok?

Sok keresztény kizárja életéből a világ híreit. Meg nem vesz tudomást az egyházban levő rossz dolgokról, mert akkor fölkavarodna a lelke. Ezt a hozzáállást, melyben keresztények kizárják az életükből a politikát, nevezem struccpolitikának. Meg vagyok győződve róla, hogy Jézus nem ilyen békéről beszél.

béke szent

Forrás: José García Hidalgo: Keresztes Szent János és Avilai Szent Teréz levitációja
a Megtestesülés-monostorban (17. század; Segovia Múzeum)

A béke krízisekben születik

Sok szent életében vannak nagy válságok. Aki erről először nagyon gyakorlatias és mégis lírai módon számolt be, az Keresztes Szent János. A legismertebb műve ebben a témában a Lélek sötét éjszakája. A könyv lényegében egy vers magyarázata. A vers akkor született, amikor rabságban volt a karmelita szerzetes. Saját szerzetestársai tartották fogságban. Nyomorult hónapjai voltak, de az őre szerette őt és sok kérését teljesítette. Ilyen volt, hogy papírt és tollat kért János, hogy lejegyezhesse azt a szeretettől lángoló verset, amit cellájában Istenhez írt. Ez volt alapja annak a könyvnek, amit vezető nélkül nem szabad olvasni, mert a mai gondolkodástól nagyon eltérő módon fogalmaz benne a szerző. De a lényeg, hogy a szenvedésben még jobban meglátta a karmelita pap, hogy milyen csodálatos Isten.

Egy ponton pedig rájött, hogy meg kell szöknie a cellából, mert saját igazáról sosem fogja meggyőzni rendtársait és Isten sem akarja, hogy tönkre menjen a szervezete. Sikeresen megszökött, és kiváló irodalmat adott azoknak, akik meg akarnak szökni saját kríziseik elől.

E mű alapján gondolom én, hogy Isten békéje gyakran születik válságok után. Gyakran születik krízisben, és ilyenkor lesz mély és tartós. A világ békéje egészen más.

Milyen békét ad a világ?

A világban a béke általában az erőviszony egyensúlyában keletkezik. Vagy a győzteseknek behódoló vesztesek kárára áll be. A világ békéje ezért ingatag. Bármikor felborulhat. Ezért nem érdemes ezekben a békékben bizakodni. Te békét érzel mostanában?

Íme, a mai evangélium!

Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére.

Ha egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll rátok.

Ha valaki nem fogad be titeket, sem szavatokra nem hallgat, akkor menjetek ki a házból, de még a városból is, és rázzátok le a port a lábatokról! Bizony, mondom nektek: Szodoma és Gomorra földjének tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint annak a városnak.

Mt 10,7-15