Katolikusok erre a kérdésre mondhatják, hogy a szentek a legnagyobbak a keresztények között. Még azt is mondhatják, hogy a pápa a legnagyobb a keresztények között. És ezek a válaszok a maguk helyén jók is. De Jézus ma ezt mondja a kérdésről: „Mert aki a legkisebb köztetek, az a legnagyobb.”

Forrás: Dorothée QUENNESSON képe a Pixabay -ről.

Hogy lehet a legkisebb és a legnagyobb egyenlő

Ha azt a kérdést egy matematika dolgozatban teszik föl, hogy van egy halmaz, melynek legkisebb eleme ugyanakkora, mint a legnagyobb, akkor mi az egy igaz állítás a halmaz elemeinek méretéről, akkor mindenki azt mondaná, hogy az összes elem egyenlő. Nos, a jézusi gondolat nem ez. Jézus tudja, hogy a világban verseny folyik a hatalomért. Ismerte a törpediktátorokat. Azokat az embereket, akik élvezték, ha másokra kényszeríthették az akaratukat. Ők a nagyok.

A kicsiknek kicsi a hatalmuk?

Ebből következik, hogy kicsik azok, akiknek saját közösségükben kicsi a hatalmuk. Akik evilág szemében jelentéktelenek. Akik nem a család megmondóemberei. Ők nem a plébániát hátulról eligazgató házvezetőnők. Nem olyan patikusok, akik nem hajlandók 30 maszkot eladni neked, bár arra semmilyen szabály nincs, hogy ki mennyit vehet egyszerre, csak élvezik, hogy kevesebbet vihetsz haza, mint szeretnéd. A kicsiknek nincs titkos hatalmuk. Miért? Mert így döntöttek. Mert elég erősek a megalázások és parancsolgatások elviseléséhez. Mert nem omlanak össze, ha nyerésre állnak egy játékban és egyszer csak módosítják a szabályokat. Mert ők azok, akiket elvisz a lábuk a második mérföldre is, amikor egy mérföld megtételére kényszerítik őket.

A kicsiknek erősebb a lelkük

Nem állítom, hogy a kicsik azért nagyobbak, mert több az erejük, de azt igen, hogy bölcsebbek. A kisebbek általában hosszabb távon gondolkoznak, és gondolkozás nélkül szeretnek, segítenek másokon. A kicsik nagysága leginkább mégis abban rejlik, hogy felnőtt korukban is meg tudnak őrizni valamit a gyermeki lelkületből. Ezért állított a maguk rangjait firtató apostolok elé Jézus egy gyermeket. Nem azért, mert tiszta, hanem azért, mert ráutalt a nagyobbakra. A felnőtt keresztény tudja, hogy ő ráutalt Istenre. Istenhez képest mindenki kicsi, de nem mindenki olyan nagy, hogy ennek örülni tudjon. Te kicsi vagy?

Íme, a mai evangélium!

Egyszer az a kérdés merült fel a tanítványok között, hogy ki a legnagyobb közülük.

Mivel Jézus ismerte szívük gondolatait, odahívott egy gyermeket, maga mellé állította, és így szólt tanítványaihoz: „Aki befogadja ezt a gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Mert aki a legkisebb köztetek, az a legnagyobb.”

Ekkor János vette át a szót: „Mester, láttunk valakit, aki ördögöt űzött ki a te nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem követ téged velünk együtt.” Jézus így válaszolt: „Ne tiltsátok meg, mert aki nincs ellenetek, az veletek van.”

Lk 9,46-50