Azt az évszázadot, melyben széles nyilvánosságra jutott Európában az új ateizmus és a gnoszticizmus, a felvilágosodás századának hívják. Érdekes ez, hogy a titkos társaságok által képviselt tanok elterjedésének idejét a fényességgel kapcsolják össze és egy bibliai képet sajátítanak ki az elnevezéshez. De mi ez a bibliai kép?

Ti vagytok a világ világossága

A mai evangéliumban Jézus két hasonlattal írja le követőit. Az egyik, hogy ők a föld sója, a másik, hogy ők a világ világossága. Arról beszél a Mester, hogy követőinek világítaniuk kell. Minden hasonlat hordozza a természet adta tulajdonságait, így felfedve, de el is rejtve abból a valóságból, melynek szemléltetésére létre hozták. Így merül fel az emberben Jézus hallgatva a kérdés: mit jelképez a fény?

felvilágosodás

Forrás: (El Caminante) képe a Pixabay -ről.

A világosság azonos az emberi jótettekkel

Jézus nem hagy kétséget a felől, hogy mi az igazi világosság. Az igazi világosság azonos az emberi jótettel. Ma egyre nagyobb önzésben élnek az emberek, egyre nehezebb nagylelkűnek és segítőkésznek lenni, viszont egyre feltűnőbb is lesz az ilyen cselekedet. Ez világos. De mit jelent az, hogy a keresztények a világ világosságai?

A jó tettek cselekvői

Péter apostol második levelében (sok más között) ezt olvassuk: „Testvérek, még inkább törekedjetek rá, hogy hivatásotokat és kiválasztottságotokat tetteitekkel megpecsételjétek…” 2Pét 1,10 Azaz Jézus hasonlatában az, hogy a keresztények a világ világossága azt is jelenti, hogy a keresztények kiválasztottak, hivatást kaptak.

Összeáll a kép

Ezek alapján a gyönyörű jézusi hasonlat absztrakt és egyben lebutított változata így hangzik: Ti, akiket Jézus kiválasztott, azzal tehettek tanúságot Istenről, hogy jó tetteket hajtotok végre. Akár ebben a percben elkezdheted, kedves Olvasóm.

Íme, a mai evangélium!

„Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!”

Ezek az evangélium igéi.

Mt 5,13-16