A mai evangéliumi részlet amilyen rövid, olyan sűrű. Most én csak egyetlen mondatával kapcsolatban tettem föl kérdést. Ez a mondat Jánosról szól és így hangzik: „Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie.” Hogyan érti ezt Jézus? Reinkarnálódott Illés? Nem. Egyáltalán nem erről van szó. Akkor miről van szó?

keresztség

Forrás: Thomas B. képe a Pixabay -ről.

A próféták korának világképe

Amit a próféták mondanak, az mindig abba a világképbe illeszkedik, ami a hallgatóság korában létezik, de a prófécia mindig egy másik világképű korban teljesedik be. Feltehető, hogy a Keresztelő Jánosra vonatkozó jövendölést sokan úgy képzelték el, hogy Illés előbb feltámad, s majd utána eljön a Megváltó is. Ez azonban egy téves elképzelés. Az Újszövetség Jézusról állítja, hogy Ő volt az első ember, aki föltámadt. Pál apostol a Kolosszeieknek írott levelében le is szögezi, hogy „…Ő a testnek, az Egyháznak a feje. Ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy övé legyen az elsőség mindenben…” (Kol1, 18)

Ezt az ember elfogadja és megszokja: az üdvtörténet Ura annyit, akkor és úgy mond el a jövőről, ahogy jónak látja. De kinek jó ez a jó?

Ha mindent tudnánk

Ha bizonyos nehézségeket előre tudnánk, talán neki se vágnánk annak az életszakaszunknak. Az, hogy jót várunk és kitartunk érte a rosszban, könnyen eredményezheti, hogy legyőzzük magunk a rosszat. Azaz fejlődünk. Vagyis a jó, az, ami a mi lelki fejlődésünk szempontjából jó. Erről van egy egyszerű igaz történet is.

Egyik rendtársam látott egy kegyhelyen sok-sok hálaadó táblát. Többször látott már ilyet, de mégis elkezdte a táblákon levő szövegeket olvasni. Nagy meglepetésére az egyiken ez állt: „Köszönöm, Uram, hogy 25 évig nem teljesítetted a kérésemet!".

Te mire vársz mostanában?

Íme, a mai evangélium!

Abban az időben Jézus így nyilatkozott Keresztelő Jánosról: Bizony mondom nektek: Az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb, mint ő. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mindmáig erőszakot szenved, és az erőszakosok szerzik meg. A próféták és a törvény Jánosig mindannyian ezt jövendölték. Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie. Akinek füle van, hallja meg!

Mt 11,11-15