Ma okos szüzekről olvasunk, akik üdvösségük ügyében jól járnak el, de nem teszik meg, hogy azoknak, akik balgák segítsenek. Nem önzés ez? Arra tanítana Jézus, hogy legyünk fukarak?

világvége

Forrás: My pictures are CC0. When doing composings: képe a Pixabay -ről.

Üdvösségéért mindenki maga tehet

Egész biztos, hogy Jézus, ha visszajön, akkor mindenkit személy szerint fog megítélni. Valójában ez látszik a mai gondolataiból is. Ha az olajat, a lámpás energiáját úgy fogjuk fel, mintha azok a lélek energiai lennének, akkor tudjuk, hogy Jézus a jótettekről beszélhet most. A mennyek országába az jut be, aki fel tud mutatni jó tetteket. De megoszthatók-e ezek?

Az egzegéták bizonyára mélyebb és pontosabb magyarázatot tudnak adni arra, hogy Jézus miért éppen balgákról, okosakról, szüzekről és lámpásokról tanít. Én azonban azt hiszem, hogy a magam értelmezése sem helytelen. Ez az egész történet nekem azt mondja, hogy mindenki maga felelős a saját üdvösségéért. De ez nem kizárólagos.

Mások üdvösségéért is felelős vagyok

Igaz az is, hogy mások üdvösségért is részben felelős az ember, de ahhoz a másik nem lehet evangéliumi értelemben balga. Vagyis nem lehet pazarolnia a neki adott kegyelmeket. Más szavakkal: nem szerezhetek üdvösséget annak, aki maga nem munkálkodik rajta. Bonyolult ez?

Nem olyan bonyolult. Felelős vagyok mindenkiért, akivel valaha találkoztam, de elsősorban a magam üdvösségéért vagyok felelős, és nem tehetek senki helyett olyat, amitől ő üdvözül. Nekem ezt mondta ma Jézus. Neked mit mondott?

Íme, a mai evangélium!

A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!”

Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!”

Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

Mt 25,1-13