Nem tudom, hogy lehet-e egy keresztény bloggernek magánvéleménye egy evangéliumi talányról. Azt azonban tudom, hogy több papot hallottam elmélkedni arról, hogy a jó földbe hullott magoknak miért vannak különböző számú gyümölcsei. Úgy vettem ki a szavaikból, hogy maguk sem tudják pontosan. Pedig a mai evangéliumban Jézus azt állítja, hogy a jó földbe hulló magok közül van amelyik harmincszoros, van amelyik hatvanszoros és van amelyik százszoros termést hoz. Ma támadt egy gondolatom arról, hogy honnan ered ez a különbség. Bár, az evangéliumban nem ez a legfontosabb megértendő.

megtérés

Forrás: Andrea Petra Puporka képe a Pixabay -en.

Mi a mai evangéliumi szakasz lényege?

Az, hogy aki Jézus tanítását a szívébe vési, és onnan nem engedi kiragadni, az gyümölcsöző életet él. A lényeg az, hogy senki sem terméketlenségre született, aki vízből és Szentlélekből született. Ez hatalmas örömhír azoknak, akik értelmes életet szeretnének élni. Nekik nem a megtérésük a legnagyobb esemény az életükben, mert akkor picinyke hitük lett, hanem minden napjuk, amikor jót tettek, mindig a mai napjuk a legnagyobb nap az életükben. Ez a lényeg, de akit érdekel, hogy miért van különbség abban, hogy ki mennyit terem, az olvasson tovább!

Miért van, aki „csak” harmincszoros termést hoz?

Szerintem azért, mert van, aki tízévesen kezd el gyümölcsöt teremni, neki hosszabban van lehetősége gyümölcsöket hozni, így élete végére százszoros termést „produkálhat”. Aki pedig idős korában kezd terméseket hozni, az „csak” harmincszoros termést hozhat, mert ennyire van ideje. De aki szívébe vési a jézusi tanítást, az lehet akárhány éves, gyümölcsöző életet élhet. Te hoztál már gyümölcsöket?

Íme, a mai evangélium!

Miután Jézus megmagyarázta tanítványainak, hogy miért mond példabeszédeket, így folytatta: „Értsétek meg hát a magvetőről szóló példabeszédet!

Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és elragadja mindazt, amit a szívükbe vetettek. Ez az a mag, amelyik az útszélre esett. A kövek közé hullott mag pedig az, aki meghallgatja ugyan a tanítást, és szívesen be is fogadja, de az nem ver benne gyökeret, csak ideig-óráig él. Amikor a tanítás miatt szorongatás, üldözés éri, csakhamar eltántorodik. A tövisek közé esett mag az, aki meghallgatja a tanítást, de a világi gondok s a csalóka vagyon elfojtja azt benne, és gyümölcs nélkül marad. Végül a jó földbe hullott mag az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, és jó termést is hoz: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.”

Mt 13,18-23