A lehet ige rendkívül fontos a fenti kérdésben. Fontos, hogy lehet megtérni, nem pedig kell. Ebben nincs kényszer. Ne erőltessük mások megtérését! De ha mi már egyszer megtértünk, lehet másodszor és harmadszor is megtérnünk. Ez olyan folyamat, mintha mindig átlépnénk a küszöböt egy gyönyörű palotában. Hogy hány szoba van ebben a lelki palotában, azt nem tudom, de hogy az utolsó küszöb a mennyek országának küszöbe, az biztos. Ezt nem csak én találtam ki. Sokunk tapasztalata. Tolmácsolok is belőle egyet.

Forrás: Free-Photos képe a Pixabay -ről.

A kaposvári püspök megtérése

Varga László püspök atya elmesélte egyik megtérése történetét. Már püspök volt, amikor egyik gyónója valami őt nagyon megérintőt mondott. Azt gondolta, hogy ezt neki is át kell imádkoznia. Hogy ne szálljon a semmibe, amit a Lélek majd feltár előtte, az imádsághoz egy tollat és papírt is vitt magával. Végül 4 oldalt írt tele. Ez volt az ő legfrissebb megtérésének a történet. Ebből a történetből pedig válasz rajzolódik ki a mai fő kérdésünkre is, vagyis arra, hogy hányszor lehet megtérni.

 A mi tettünk, de a felszólítás Isten kegyelme

A megtérésünk kezdeményezője Isten. Mi nem tudunk magunktól megtérni. Akinek csak egy megtérése van, az ne gondolja, hogy ő lemaradt valamiről. Az életben időnként vannak krízisek. Ezekből gyakran jövünk ki nagyobb hittel, mint amivel belekerültünk. Ez a megtérésünk.

Te hányszor léptél át a hit palotájában küszöböket?

Íme, a mai evangélium!

Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű férfi, aki a zsidók egyik főembere volt. Éjnek idején fölkereste Jézust, és ezt mondta neki:

„Mester, tudjuk, hogy te Istentől jött tanító vagy. Senki sem tud ugyanis ilyen csodajeleket tenni, amilyeneket te művelsz, ha az Isten nincs vele.”

Jézus így felelt neki: „Bizony, bizony, mondom neked, ha valaki újra nem születik, nem láthatja meg az Isten országát.”

Erre Nikodémus megkérdezte: „Hogyan születhetik valaki újra, amikor már Öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe, hogy újra szülessék?”

Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom neked: aki újjá nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet be az Isten országába. Ami testből születik, az test, – ami viszont Lélekből születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy ezt mondtam neked: újjá kell születnetek!

A szél ott fúj, ahol akar; hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van ez mindenkivel, aki a Lélekből született.”

Jn 3,1-8