A Twitter azt írja magáról, hogy a nyílt és szabad párbeszédek platformja. Azonban vannak olyan szöveges és képi megnyilvánulások, amelyekkel kapcsolatban tiltó szabályokat állít föl. Aki azokat megszegi, annak felfüggesztheti a fiókját vagy átállíthatja olyan formába, hogy a fiók tulajdonosa csak mások bejegyzéseit tudja olvasni. A szabályok megszegésének olyan végső következményéről, hogy valakit kitiltanak a Twitterről én nem olvastam.

pápa twitter

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Milyen szabályokat sérthetne a pápá?

A szabályok nagy része olyan, hogy a pápa biztos, hogy nem sérti meg őket, mert azokat nem, hogy az egyházfő, de legkisebb, legegyszerűbb megkeresztelt ember sem akarja megsérteni. A keresztényi szeretetbe nem fér bele, hogy mások fizikai vagy érzelmi bántalmazását reméljük vagy szorgalmazzuk. Nem fér bele például, hogy gyűlölettel beszéljünk másokról csak azért, mert fogyatékosak. Akkor, tehát, állíthatjuk, hogy sosem fordulhat elő, hogy a pápa ne posztolhasson a Twitteren? Nem ezt nem állítjuk. Miért?

Ha destruktív szektákról írna a pápa…

Ha a pápa tweetelne egy eretnekségeket tanító egyházról és azt indítványozná, hogy szüntessék azt be, akkor nagy bajban lennének a Twitternél, hogy ezért a posztért járhat-e a publikáció lehetőségének megvonása.

Abban azonban egész biztos vagyok, hogyha a pápa kirakna egy idézetet Szent Páltól, amelyben az apostol a homoszexualitásról ír, akkor kapna valamilyen büntetést a Twittertől.

Spirituális zaklatást nem tilt a Twitter

A Twitter a gyűlöletbeszéd elleni szabályát nem csak a fizikai, hanem az érzelmi zaklatásra is vonatkozónak tartja. Ugyanakkor nem beszél a spirituális tartalmú posztokról. Ad abszurdum a pápa egyházi értelembe véve vett lelki ügyekben akár negatívan is megnyilvánulhatna. Például, ha gyakorlat lenne még a katolikus egyházból való kiátkozás, akkor az erről szóló tweet törlésére nem biztos, hogy fölszólítaná a Twitter a szentatyát. De, mint tudjuk, az egyházi gyakorlatban ma már nem szerepel a kiátkozás.

De mi a helyzet az ördögökkel?

Semmi. A pápa a jelenlegi szabályok szerint nyugodtan tweetelhetne az ördögökről rosszat. Mondhatná, hogy föl kell lépni ellenük, küzdeni kell ellenük. Ez sokaknak jó lenne, de azoknak a teológusoknak, akik tagadják a gonosz, mint személyes létező létezését nem tetszene. Ha pedig a pápát ezért a sátánisták följelentenék, akkor… Bele se kell gondolni…

De elnémítja valaha a Twitter a pápát?

Szerintem soha.