Aki látta a Social Dilemma (Közösségi kérdés) című filmet, annak nem kérdés, hogy az emberiség történetében soha nem volt még egy olyan agymosásra alkalmas eszköz, mint amilyen most a nagy technikai cégek kezében van.

Ezek a vállalatok rögzítenek minden mozdulatot, amit az interneten teszel. Ezekhez a mozdulataidhoz kapcsolják azt, amit „ingyen” kínálnak az embernek. Ha megnézel egy videót, ami azt mutatja be, hogy hogyan reagálnak a süket gyerekek, akik egy eszköz segítségével végre hallanak, akkor legközelebb a videómegosztón ilyen videókat ajánlanak neked. Ha valamilyen politikai tárgyú vagy vallási videót nézel meg, készségesen ajánlják a következőt és a következőt. Megfigyelik, hogy melyik videót lájkolod, melyikhez milyen kommentet írsz, melyiket osztod meg és milyen körben. És amikor egy tárgyhoz való viszonyodat teljesen megismerték, akkor adnak egy agymosó videót. Mondok rá egy konkrét példát.

manipulálás

Forrás: Bharat Patil képe a Pixabay -ről.

Teréz anya sem szent nekik

Mindenki ismeri a szegények szegényeit gondozó szent apácát, Kalkuttai Teréz anyát. Egy alkalommal kerestem róla szóló videót. Több alakalommal megnéztem vele készült riportokat. Egy napon azonban, amikor egész mást szerettem volna látni, ajánlott nekem a videómegosztó egy olyan filmet, amiben egy indiai ember bizonygatta, hogy Teréz anya nem volt szent. Belenéztem a videóba és kb. 2 perc után láttam, hogy ez az ember egy buta ember, nem kell vele foglalkozni. Igen, ám! Néhány nap múlva már 3-4 olyan videót is ajánlottak nekem, amiben Teréz anya és rendje „bűneiről” beszéltek. Tegnap pedig egy rendjét elhagyó apáca mondta el történetét. Most férjnél van és boldog. Megváltozott a véleményem Teréz anyáról? Azt gondolom, hogy ő nem volt szent? Nem. De beazonosítottam a támadást. Ezek után nem nézek meg több pocskondiázó videót Teréz anyáról. De mindig tudok a hazugságok ellen védekezni?

Hogyan védheted magad az agymosástól?

Jézus figyelmeztet bennünket, hogy óvakodjunk a farizeusok kovászától.  Azt is elmondja, hogy nem kell attól félni, aki a testet tönkreteszi. Azt kéri, hogy sose féljünk. De ki tud az összes nagy csábításnak ellenállni? Szerintem azok, akik a 8 boldogságot élik.

Nyilván jó lenne felsorolni az összes boldogságot, de én az elsőt hozom ide, mivel azt szeretném bemutatni, hogy a véleményeidet, döntéseidet, melyek a társadalmi lény mivoltoddal függenek össze, hogyan befolyásolja az, hogy az első boldogmondást mennyire éled meg. Emlékeztetőül: Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Mt5,3

Hogy jön a szegénység a manipuláláshoz?

Nagyon fontos, hogy a lélekben szegény a boldog, nem feltétlenül az, aki segélyeken él. Lélekben szegénynek lenni azt jelenti, hogy nem vagy sem fukar, sem kapzsi, sem irigy. Ha az előbb fölsoroltak jellemzők rád, akkor meg tudnak fogni, és bármilyen hazugságot el fogsz hinni arról, hogy mások hogyan gazdagodtak meg, és azt a demagóg frázist is jónak találod, hogy „Fizessenek a gazdagok!”. Ha van vagyonod, akkor azért, mert látod, hogy ki az, akinek még több van. Ha nincs semmid, akkor azért, mert azt hiszed, hogy gazdag csak bűnök árán lehet valaki. Pedig a vagyonosok sem követnek el több bűnt, mint a szegények.

Röviden összefoglalva azt állítom, hogy aki irigyli mások pénzét, és aki nem ad másoknak abból, amije van, az lélekben nem szegény és így pénzzel kapcsolatos hazugságokat szívesen hallgat meg.

Végig mehetnénk a többi boldogságon is, de attól már olvashatatlanul hosszú lenne ez a poszt. Egy mondat azonban ideillik Teréz anyától: „Tanuljatok meg az után vágyakozni, amitek van!”.