Istenanya: Mária. Gyakran halljuk ezt a kifejezést. De volt vagy van Istennek anyja?

Jézusnak volt édesanyja

A teológusok úgy oldják föl a kérdést, hogy volt-e Istennek anyja, hogy Jézusnak volt édesanyja, Jézus pedig a megtestesült Második Isteni Személy. Így Istennek nincs anyja, de Jézus minden emberi vonását Máriától kapta. Sok protestáns haragszik azért, hogy a katolikusok ilyen nagyon tisztelik Máriát. Szerintük a szentek tisztelete is hibás gyakorlat. Számunkra van egy hasonlatom.

Forrás: Dimitris Vetsikas képe a Pixabay -ről.

John Henry Newman hasonlata

A bíboros, John Henry Newman anglikánból lett katolikus. Ő azt mondta, hogy a katolikus egyház, olyan mintha egy ember egy lakodalomban lenne, ahol a főszereplő a vőlegény, de a vendégek, a meghívottak egymással is sokat beszélgetnek, vigadoznak.

Miért éppen ma

Azért írok éppen ma erről, mert ma van Magyarok Nagyasszonya ünnepe. Mint tudjuk, Szent István király neki ajánlotta föl az országot. Ezt 1693-ban I. Lipót király megismételte, mivel ebben az évben szabadult fel hazánk a török alól. XIII. Leó pápa engedélyezte a magyaroknak a Magyarok Nagyasszonya ünnepet, mint külön ünnepet, 1986-ban.

Kérd bátran Mária segítségét!

Íme, a mai evangélium!

Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!”

Lk 1,26-28