A mai evangélium utolsó mondatára szeretném fölhívni a figyelmet. A lényege ez: Keresztelő János tanúskodik arról, hogy Jézus az Isten Fia. Ennek a kimondásához a korabeli Izraelben hatalmas bátorság kellett. Mert Isten Fia egyenlő Istennel. Ezt pedig senki nem mondhatta senkiről. És János tudta, hogy egész életében és munkásságában ezt a mondatot kellett előkészítenie.

Keresztelő Szent János rengeteget beszélt

János a pusztában sokat prédikált. Mindenkit rá akart venni a méltányos és igazságos munkavégzésre és életvitelre. De mindig tudta, hogy mindezzel csak előkészíti a maga nagy mondatát, amivel Jézust fogja megnevezni. Neked is van ilyen nagy mondatod?

Forrás: Adam Małycha képe a Pixabay -ről.

Mindenkinek van egy mondata

Ezt nem tanítják teológusok, de nem is eretnekség. Én meg vagyok győződve róla, hogy minden embernek van egy igazi mondata. Én a magaméra több mint 30 évet vártam. A mondatom egy fohász, amit minden nap elmondok. Így hangzik: Minden jó terv teljesüljön, és minden gonosz terv bukjon el.

Lehet, hogy észre sem vetted

Könnyen lehet, hogy Te már elmondtad életed nagy mondatát, de észre sem vetted. Egyik barátom felnőtt korában tért meg. Már nagyon vonzódott Istenhez, de még nem kezdett templomba járni. Ekkor Lengyelországba ment kiküldetésbe. Egyik nap a városban, ahol dolgozott nem talált egy utcát és megkérdezett egy idős férfit, aki azt mondta neki, hogy az az utca itt és itt van, de jobb, ha egy másik irányba megy, mert akkor a templomba megy. A barátom lelkének ez hatalmas lökést adott. Tudta ez a bácsi, hogy mit beszélt?

Lehet, hogy Te is elmondtad már a hasonló mondatodat, de lehet, hogy nem. Én csak azt tudom tanácsolni: keresd azt a pár szót, amit neked és csak neked kell kimondani. Nem tudom, mikor találod meg, de nagy kaland lesz…

Íme, a mai evangélium!

Amikor János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről én azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben.”

János azután így folytatta tanúságtételét: „Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!”

Jn 1,29-34