A mai evangélium arról szól, hogy Jézus bejárja egész Galileát és két dolgot tesz: hirdeti, hogy elközelgett a mennyek országa és meggyógyít minden beteget, még a bénákat is. Ez lenne, hát Isten országa: egy terület a Közel-Keleten, ahol a betegség csak múlt idő? És ha Jézus egyháza utána elterjedt az egész világon, akkor azokon a területeken miért nem múlt idő a betegség? Vége lett volna a mennyek országának, amikor Jézus az Égbe emelkedett? Mint annyiszor, az evangélium ennek a részében fölvetődő kérdéseire a Biblia más részeiben kapunk választ.

Hol van Isten országa?

Ez a kérdés sokakban fölmerült Jézus kortársai között is. Jézus rengeteg hasonlatot mondott Isten országáról, de néha absztrakt módon is beszélt róla. Ilyen estet ír meg Lukács evangélista. Íme: 20Amikor a farizeusok megkérdezték tőle, hogy mikor jön el az Isten országa, ezt válaszolta nekik: »Az Isten országa nem jön el szembetűnő módon. 21Nem fogják azt mondani: ‘íme itt van,’ vagy ‘amott’. Mert az Isten országa köztetek van.«

Igen. De mi ez a valami: hatalom, összetartozás, kultúra, hagyományok? Mindez együtt? Milyen is az Isten országa?

Milyen az Isten országa?

Egyet már tudunk. Nem földrajzi helyen megtalálható terület. Jézus rengetget magyarázta, hogy mi Isten országa. Szerintem, azonban éppen a mai evangélium ad többet hírül erről, mint minden szó. Mit is tett Jézus egész Galileában? Gyógyított és ördögöt űzött. Ezzel megmutatta, hogy ahol szeretet által csodák születnek, ott van az Isten országa.

És ne gondoljuk, hogy a csodák olyan nagy dolgok lennének. Mindenki életében vannak. Hogy lehet az, hogy az idősebb Bartók Bélát keresve a fiatal Bartók Béla New Yorkban éppen ott ment le a metróba, ahol édesapja is volt. Nem tudtak egyeztetni. A fiatalembernek fogalma sem volt róla, hogy hol találhatja meg édesapját abban a hatalmas városban és „összefutottak”.

És ott vannak a belső csodák. Mikor megszületik az emberben Isten békéje. Mikor megbocsát. Ott az Isten országa van. Veled történt már szeretetcsoda?

Íme a mai evangélium!

Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: „Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke, a pogányok Galileája:
A sötétben lakó nép nagy fényt lát, és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre.”
Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa!”
Bejárta egész Galíleát. Tanított a zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a nép körében minden betegséget és minden bajt. Híre elterjedt egész Szíriában. Hozzá vittek mindenféle beteget, akik különböző fájdalmas betegségekben és bajokban szenvedtek: még ördögtől megszállottakat, holdkórosokat és bénákat is –, és ő mind meggyógyította őket.
Nagy népsereg követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról.