A hódolat nagyfokú tisztelet valaki olyan iránt, akinek hatalma is van felettünk. Ilyen szokott lenni a jó király. A mai evangéliumban három bölcs jön és hódol egy istálló jászolában fekvő csecsemő előtt. Mit jelent ez?

Betlehem

Forrás: Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

Jézus a királyok királya

Ezzel a képpel az evangélista azt akarja kifejezésre juttatni, hogy a világ összes tudása és bölcsessége semmi a jászolban fekvő kisdedhez képest. Aki előtt hódolnak, az nagyobb náluk, tisztelet jár neki a világ minden bölcsétől, tudósától és királyától. Nem véletlen, hogy a pápák hármas koronája a következőt fejezte ki. A pápa, azaz Krisztus földi helytartója, az urak ura, a királyok királya és a császárok császára. Ma már ezt a koronát nem hordják a pápák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Jézus ne lenne az egész világ ura. Ez az úr azonban nem a külső, hanem a belső tiszteletre vágyik.

De mit jelent a hódolat ma?

Nagyon nagyfokú szeretetet. János evangélista így ír róla. (Jn4 [...] )23De elérkezik az óra, s már itt is van, amikor igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát. Mert az Atya ilyen imádókat akar. [...] 24Az Isten lélek, ezért akik imádják, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk.”

Bár az idézetben az Atyáról van szó, a kijelentés a teljes Szentháromságra vonatkozik. Ez az idézet új kérdést vet föl. Mit jelent lélekben és igazságban imádni Istent?

Le a képmutatással!

Sokan törték már fejüket azon, hogy mit jelent az, hogy lélekben és igazságban imádni Istent. Én arra jutottam, hogy mindenki lélekben és igazságban imádja, aki nem képmutató. Vagyis, kedves Olvasóm, ha nem megjátszod az istenszeretetet, hanem szívből szereted Istent és őszintén élsz, akkor igazán hódolsz Istennek. És bölcs is vagy, a magad módján.