Edward Snowden történetének nagy tanulságai vannak. Gondolom, nem kell őt bemutatnom, hiszen mindenki ismeri az amerikai tényfeltáró Edward Snowdent, aki 2013-ban elmondta, hogy volt munkahelye, az NSA hogyan gyűjt adatokat a világon mindenkiről. Mindenkiről, az egész világon. Nem állított kevesebbet, mint hogy minden mobiltelefon hívásról és minden bankkártyatranzakcióról keletkezik adat az NSA-ban. Ez nem jelenti azt, hogy a rólad keletkezett adatokat valaki folyton ellenőrzi, de a rólad tárolt adatokban bárki kutathat az NSA számítástechnikusai közül, aki arra utasítást kap. De hogyan juthat eszükbe, hogy keressenek rólad adatokat?

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Nem kell, hogy bűnös legyél

Ha azt gondolod, hogy te sosem teszel semmi törvényelleneset, ezért sosem kerülsz majd olyan helyzetbe, hogy érdekeljék a hatóságokat az adataid, akkor tévedsz. Ugyanis, ha valaki érdeklődésük középpontjába kerül, annak ismerőseit is meg szokták vizsgálni. Sőt! Az ismerősök ismerőseit is. (Messze vezetne és egy másik szála ennek a cikknek, de a Facebook tudja, hogy kik az ismerőseid és kik az ők ismerősei stb.)

Visszatérve az alapkérdéshez, hogy megnézik-e az e-mailjeidet akkor is, ha nem vagy gyanúsított, a válasz az, hogy megteszik. Megteszik akkor, ha egy nem bűnözővel akarják fölvenni a kapcsolatot és keresik a sebezhetőségét valamilyen politikai okból. És ne gondold, hogy te olyan messze vagy az ilyen emberektől, hogy hozzád nem érnek el! A helyzet az, hogy tőled indulva, a te kapcsolataidat kutatva egy vad idegen emberhez, éljen bár a világ bármely pontján, átlagban (!) 6 lépésben el lehet jutni.

Ez a rendszer meghekkelhető

Ezt a rendszert nem lehet kijátszani. Az NSA, ha akarja, mindent tud rólad. Tényleg mindent? Hogy hová jársz templomba, azt is? Hogy mit prédikál a pap azt is? Igen, ezeket mind tudja, de ez mind múlt és mind hangos információ. A róla eddig keletkezett adatokat mind ismerheti. De arról fogalma nincs, hogy csöndben, magadban mit imádkozol. Fogalma sincs arról, hogy Isten milyen módon válaszol a kérdéseidre. Fogalma sincs róla, hogyha emberek milliói kérik ugyanazt szavakban ki nem mondott imákban. És még valami…

Az angyalok segítenek

Én hiszek az angyalok létében és tudom, hogy nekem rengeteget segítettek. Nagyon sokszor fordul elő, hogy nem ébreszt ébresztőóra, de a szükséges időben csak úgy, „magamtól” fölébredek. Nagyon sokszor van, hogy valamit tudok, de adott pillanatban egyszerűen elfelejtem, és ez éppen hasznomra válik. Többször előfordult velem, hogy egy idegen városban vagy repülőtéren fogalmam sem volt, hogy egy elágazásnál merre kell menni, de valahogy éreztem, hogy jobbra vagy balra, és tényleg az volt e helyes irány. Hiszem, hogy neked is vannak ilyen tapasztalataid.

Az emberi lelkiismeret

Az Edward Snowden történet egyik legnagyobb tanulsága, hogy van és működik az emberi lelkiismeret. Az akkor 29 éves fiatalember, egy számítástechnikai zseni hallgatott a lelkiismeretére és megosztotta tudását a Nagytestvérről. Talált ehhez újságírókat, akik a maguk szakmájának morális hősei voltak. És mindannyian voltak elég bátrak ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a tényeket.

Meggyőződésem, hogy ha a helyzet rosszabbra fordul, és adataink felhasználhatóak lesznek arra, hogy teljes rabságba taszítsák az emberiséget (már azokat, akik nem bennfentesek), akkor egy fordulópontnál megszólal egy végrehajtó lelkiismerete. Hogy mit tesz akkor? Nem tudom. Ő majd tudja… De még nem válaszoltam a címben feltett kérdésre.

Tudják, hogy hívő ember vagy

Az NSA tudja rólad, hogy hívő ember vagy. Ha sohasem foglalkozott veled, akkor bármikor megteheti, és akkortól majd tudja. Teljesen felesleges ezt titkolni. Ha gőzerőre kapcsol az egyházüldözés, pillanatok alatt megtalálnak. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban tehetsz, hogy ne félj! Jézus megmondta, hogy egy hajunk szála sem görbülhet az Isten tudta nélkül. Jézus azt is megmondta, hogy amikor faggatnak, akkor olyan ékesszólást kapunk a Szentlélektől, amilyet elképzelni sem lehet. Vagyis: nyugodtan vállald az interneten a hitedet és ne félj semmilyen támadástól!!! „Ha isten velünk, ki ellenünk?” (Róm 8,31)