Míg tudjuk, hogy minden ember lelkét csak a Teremtő ismeri, addig nem felejtjük, hogy tapasztalatunk van arról, hogy bizonyos típusok jegyeit sok ember viseli. Ez érvényes az internetezési emberi viselkedésre is. No, ez eddig nagyon tudományosan hangzik, de szeretném előre jelezni, hogy itt nem egy akadémiai kutatás eredményét olvashatjátok majd, hanem egy egyszerű megfigyelőét. Miről? Arról, hogy vannak katolikusok a web2-n, akik olyan módon kommentelenek, töltenek föl videót, lájkolnak vagy éppen hallgatnak, amely viselkedések típusosak. Ezeket a típusokat mutatom be a tudományosság és a teljesség igénye nélkül.

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

A tanúságtevő

Vannak emberek, akik nagy istenélményen mennek keresztül. Egy balesetben megtapasztalják Isten csodáját, mert megmenekülnek. Vagy valamilyen szenvedélybetegségből Isten segítségével megszabadulnak. Ők szívesen és hitelesen tudnak Isten szeretetéről tanúságot tenni. Ezek a keresztények és keresztyének általában valamilyen videóban szólalnak meg. Legtöbbször nem is a maguk elhatározásából, hanem felkérésre mondják el nagy történetüket kamera előtt. Őket a YouTube-on vagy a Videán találod meg.

A lelkes tartalommegosztó

A legtöbb lelkes tartalommegosztó egyben lelkes vallásos tartalom fogyasztó. Ők azok, akik levelezőlistákon küldik szét azoknak a videóknak a linkjét, amit maguk megnéztek és lelkesítőnek találtak. Napi 2-4 órát hallgatnak prédikációkat és katekézist. Sokan közülük több fizikai betegséggel, fájdalmakkal küzdenek. Nekik ez a lelki orvosság.

Az álbéke igazi őre

Szinte minden katolikus Facebook-csoportban tilos a politizálás. Ez érthető. A csoportok vezetői nem szeretnének sárdobálásnak teret adni. Talán azért sem, mert van tapasztalatuk a magyar vitakulturálatlanságról. Ugyanakkor ez a béke, amit fönntartanak, csak álbéke. Olyan jól lehet Szent Ágoston és Szent Tamás követőiként mai liberális és konzervatív gondolkodóknak vitatkozni! Ezért merem állítani, hogy attól, hogy egy csoportban nincs politika, még nincs igazi béke.

Az evangelizáló

Nos, nehéz magamról írni. Én ebbe a típusba szeretnék tartozni. Sokan vagyunk ilyenek. Írunk, blogolunk, posztolunk, megosztunk – és folyton van véleményünk egyházi és emberi kérdésekről. Célunk, hogy minél többen elfogadják Isten ingyenes szeretetét. Legfőbb hibánk, hogy elfeleltjük, hogy a direkt evangelizálás sok embernek taszító, és nehezen találjuk a kívülállóknak sokkal kedvesebb preevangelizálás eszközeit. Így gyakorta belterjes lesz, amit csinálunk. Ja, és mi is lelkesek vagyunk.

A tanító

Sokan vannak, akik felnőtt fejjel végeztek teológiai tanulmányokat. Nekik kevés tér nyílik a teljes kibontakozásra, de ők is megtalálják néha azokat a csoportokat, levelezőlistákat és videómegosztókat, ahol egy-egy teológiai kérdésről direkt beszélnek, vagy pedig egy másik beszélő tárgybeli tévedését egy hozzászólásban próbálják kijavítani. Nagyon sokszor érdemes hallgatni rájuk. Lehet tanulni tőlük.

Az élősködő

Minden magát katolikus csoportnak nevező online csoportban megjelennek azok, akik gyermekük gyógyításáért vagy valami hasonlóan fontos dologért pénzbeli segítséget kérnek. Míg vannak közöttük, akik tényleg nagy bajba jutottak és segíteni kell rajtuk, addig sokkal többen vannak azok, akik csak így akarnak kicsalni pénzt a jóakaratú emberekből.

Tapasztalatom szerint több típus is van annál, mint akiket itt bemutattam, de amelyeket leírtam, én azokkal találkozom legtöbbet. Ha ismersz még típust, kérlek, írd le tulajdonságait egy hozzászólásban!