Mintha a mai evangélium azt mondaná, hogy az utolsó napon a jók elítélik a rosszakat. Szó szerint ez hangzik el: „A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítélik ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására. Ámde itt nagyobb van, mint Jónás. Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítéli ezt a nemzedéket,…”. Ezek után már csak egy kérdés marad: a hogyan.

ítélet

Forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -ről.

A kérdés az, hogy hogyan

A válasz roppant egyszerű. A rosszakat a jók puszta jelenlétükkel ítélik majd el. Tudjuk, hogy Jézus minden hívőt figyelmeztetetett, hogy ne ítélkezzen. Előbb vegye észre a gerendát a saját szemében és csak utána hánytorgassa föl egy másik embernek, hogy annak szálka van a szemében. Jézus nem akarja, hogy mi emberek ítélkezzünk. A világban mégis vannak bíróságok, ahol születnek ítéletek. Mert nem intézményrendszerekről, hanem a lélek állapotáról mond szabályokat a Mester. Vagyis azt szeretné, ha reálisan értékelnénk magunkat és másokat is. Sok családot bonthat szét, ha van valaki, aki nem tud megbocsátani és a férjének vagy a feleségének vagy a menyének és olyan dolgokat ró fel, aminél ő maga sokkal súlyosabbakat vétkezett, csak éppen titokban.

Isten végül ítél

És lesz egy világra szóló isteni ítélkezés is. És ekkor sem a jók szavaira vár az Úr. A rosszaknak csak annyi marad, hogy lássák, amilyen életutakhoz nem volt bátorságuk, amilyen kereszteket nem akartak elcipelni, azt mások megtették. Így állnak majd ők akkor teljes megszégyenülésben. Te a jók közé tartozol?

Íme, a mai evangélium!

Néhány írástudó és farizeus így szólt egyszer Jézushoz: „Mester, jelet szeretnénk tőled látni.”

Jézus így válaszolt: „Ez a gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia három nap és három éjjel a föld szívében.

A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítélik ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására. Ámde itt nagyobb van, mint Jónás. Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítéli ezt a nemzedéket, hiszen ő a föld végső határáról is eljött, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét. Itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon.”

Mt 12,38-42