Nagypéntek az egyházi év egyetlen napja, amikor sehol a világon nem mutatnak be katolikus szentmisét. Ezen a napon a templomokban keresztutat járnak és átváltoztatás nélküli liturgiát tartanak.

húsvét egyház

Forrás: Laura Allen fotója Unsplash-ról.

A liturgikus cselekmény végén 10 könyörgést olvasnak fel. A tízedik így hangzik: „Most azért imádkozzunk, kedves testvéreim, a mindenható Istenhez, hogy tisztítsa meg a világot minden tévelytől, a betegséget tartsa távol tőlünk, az éhínséget űzze el, a börtönöket nyissa meg, a bilincseket oldja fel, az utazóknak adjon biztonságot és szerencsés érkezést, a betegeknek gyógyulást, a haldoklóknak pedig örök életet.

Mindenható, örök Isten, szomorúak vigasztalója, bajbajutottak erőssége: jusson el hozzád könyörgésünk, amikor a sokféle bajból hozzád kiáltunk; érezzük mindnyájan boldog örömmel, hogy a megpróbáltatások idején velünk van irgalmas jóságod. Krisztus, a mi Urunk által. ”

Hogyan visszhangzik ez a könyörgés egy világjárvány idején?

Ez a könyörgés bizonyítja, hogy a cseppet sem szeplőtelen egyház, amikor hivatalosan nyilvánul meg, tisztán együttérző és realista. Talán sokan azt is gondolják, akik mostanában kezdenek érdeklődni az egyház tanítása iránt, hogy ez a gondolat éppen most hangzik el, mert az egyház tudta, hogy szörnyű dolgok fognak történni a világban ezen a nagypénteken. Ha ők úgy érzik, ez nekik szólt, nem tévednek. De tudni kell, hogy az egyház bölcs. Sokkal inkább bölcs, mint előrelátó. Ez a könyörgés ugyanis a legújabb liturgikus reform óta minden évben így hangzik el.

Előfordul versekkel is, hogy hirtelen aktuálisakká lesznek

Miért érezzük ezt a könyörgést most nagyon mélyen át? Mert ez a mai legnagyobb tapasztalatunk. A járvány mindenkit félelemmel tölt el és óvatosságra int. De ezt a könyörgést csak azok élik át és meg a maga teljességében, akik otthon maradnak. Miközben ez az a nagypénteki egyetemes könyörgés, amely bármely hitben élőért és minden hitetlenért is egyszerre és egyformán hangzik el, addig átélni csak azok fogják, akik ma (is) otthon maradnak. Te mit teszel?