Alleluja! Ezt a szót az egész nagyböjtben nem mondja ki a hívők közössége. A szentmisében évközi időben az evangélium előtt énekeljük. De a nagyböjtben soha el nem hangzik. És a ma esti szertartásban újra kiálthatjuk boldogan, hogy Alleluja!

húsvét feltámadás


Forrás: Paul Zoetemeijer fotója az Unsplash-ról.

Mit jelent a szó, hogy alleluja?

A szó héber eredetű és annyit tesz magyarul, hogy „Dicsérjétek az Urat!”. Sokan mondják hívők ezt, amikor valami jó történik velük vagy azokkal, akiket szeretnek. A nagyböjtben azonban vigyázni kell, hogy ne énekeljünk és ne mondjunk Alleluját. Ez fegyelmezettséget követel. Az ember úgy van vele, hogy az Alleluja nem bukhat ki belőle, amikor nagyon örül valaminek a nagyböjtben, s erről eszébe jut, hogy mit kellett Jézusnak elszenvednie azért, hogy mi majd a mennyországban boldogok lehessünk, s hogy ebből a boldogságból már itt a földön megérezzünk valamit.

A húsvétot követő 8 napban is mondjuk

A nagyszombatot követő 8 napban a szentmise végén is mindig elhangzik az Alleluja. Az elbocsátás szavai így egészülnek ki.

Pap: A szentmise véget ért. Menjetek békével!  Alleluja! Alleluja!

Hívek: Istennek legyen hála! Alleluja! Alleluja!

Idén nem megyünk templomba…

Hová lesz a mai allelujázás, ha zárva maradnak a templomok? Beköltözik az otthonainkba az Úr dicsérete. Boldog húsvétot! Alleluja! Alleluja!