Pilinszky János mondta, hogy azért hiszi el a feltámadást, mert olyan csendes. Igen. Jézus nem a nagy tömegeknek és nem nyilvános helyeken jelenik meg feltámadása után. Idegeneknek, őt közelről nem ismerőknek nem is mutatkozik meg. Azokhoz megy, akik társai voltak életében: ők szeretik őt legjobban; nekik nagyon hiányzik Jézus; ők a legtanácstalanabbak.

húsvét

Forrás: DEZALB képe a Pixabay -ről.

Hazugságok terjednek róla

Jézust életében az ördög cimborájának is tartották. A mai evangéliumról tudjuk, hogy feltámadása után pedig kortársai elkezdik azt terjeszteni róla, hogy tetemét tanítványai ellopták, ezért lett üres a sírja. Fölmerül az emberben a kérdés, hogy meddig lehet Jézusról hazugságokat terjeszteni?

A társadalmakban

A szocializmusban egyszerűen tagadták Jézus történelmi létét. Amikor tudományos bizonyítékok erősítették meg, hogy Jézus valóban élt, akkor pedig tagadták feltámadásának tényét. Tagadták, hogy ő Isten Fia volt, és azt állították, hogy Isten nincs. Ezt sokan el is hitték. Egyszerű volt elhinni. A társadalmi előmenetelben is jól jött nem hívőnek lenni. De nem is az a legfontosabb kérdés, hogy 70-30 évvel ezelőtt az emberek miért tudták elhinni a Jézusról szóló hazugságokat. Sokkal fontosabb kérdésem van a számodra, kedves Olvasóm.

Neked meddig lehet hazudni Jézusról?

A választ A kis herceg írójától veszem át. Neked addig lehet hazudozni Jézusról, amíg a szíveddel nem kezdesz látni és meggyőződni az Igazságról. Ne hagyd, hogy „műveltek” és „tudományosan tájékozottak” lyukat beszéljenek a hasadba. Inkább nézd meg az életedet és vedd észre mindazt a „véletlent”, ami benne ügyeidet jóra fordította. Tényleg véletlenek voltak? Tényleg hazudhatnak még neked Jézusról?

Íme, a mai evangélium!

Húsvétvasárnap reggel az asszonyok sietve távoztak el Jézus sírjától. Félelemmel, de még nagyobb örömmel eltelve futottak, hogy értesítsék a tanítványokat.
Egyszerre csak Jézus jött szembe velük, és megszólította őket: „Üdv nektek!” Az asszonyok odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Jézus így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Siessetek, és vigyétek hírül a tanítványoknak, hogy menjenek Galileába! Ott majd viszontlátnak engem.”
Az asszonyok még úton voltak, amikor néhány őr a városba ment, és jelentette a főpapoknak mindazt, ami történt. Ezek összehívták a nép vezetőit, és tanácsot tartottak. Azután sok pénzt adtak a katonáknak, és meghagyták nekik: „Mondjátok, hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, eljöttek Jézus tanítványai, és ellopták őt. Ha a helytartó tudomást szerez a dologról, mi majd megnyugtatjuk, és kimentünk titeket.”
A katonák elfogadták a pénzt, és úgy tettek, amint kioktatták őket. Ez a beszéd a zsidóknál a mai napig el van terjedve.
Mt 28,8-15