Az idei nagycsütörtöki szertartás hívek nélküli, bezárt templomokban zajlik. Hogy valamilyen formában pótoljuk ezt a hiányt, néhányan otthoni, családi liturgiát alkottak. Közülük a legismertebb Barsi Balázs OFM atyáé. Aki nem fér hozzá, az pedig megemlékezhet a szentmise „magalapításáról” a mai olvasmányok otthoni felolvasásában is.

Mi a nagycsütörtök „központi eseménye”?

Az Oltáriszentségről szóló tanítás alapjainak letétele. Jézus és a 12 tanítvány együtt vacsorázik és Jézus elmondja, amit a mai szentleckében is hallunk: a kenyér, melyet hálaadás után megtör, az Ő teste, és a bor az új szövetség kelyhében az Ő vére. És ez nem jelképes.

Valóságos jelenlét

Az Oltáriszentségre vonatkozó dogmákat a Tridenti Zsinat (1545-1564) mondta ki. A dogmák lényege, hogy Jézus léte az Oltáriszentségben valóban, valóságosan és lényegileg van meg, Jézus teljes emberségével és istenségével együtt. Ezt a bonyolult állítást akkor értjük meg, ha egy ezzel ellentétes állásfoglalást is leírunk. Az ellentétes állásfoglalás szerint Jézus csak jelképesen van jelen az átváltoztatott ostyában. Ezzel a szimbolikus jelenléttel szemben fogalmazza meg a Tridenti Zsinat, hogy a szentmisében átváltoztatott ostya az Úr valóságos teste, és a bor az Úr valóságos vére.

Akkor emberevők a katolikusok?

Nagyon fontos tanítás még, hogy Jézus az Oltáriszentségben emberségével is ott van. Emberségével, de nem emberi mivoltában. Azaz, aki áldozik, az nem emberevő. Mégis szép, hogy a hatalmas és lenyűgöző Isten a megtestesülés által örökre összefonta sorsát az emberrel. Láthatjuk az idei húsvétban ezt is. Neked jelent ez valamit?

Íme, a mai szentlecke!

Én az Úrtól kaptam, amit közöltem is veletek: Urunk Jézus azon az éjszakán, amikor elárulták, fogta a kenyeret, hálát adott, megtörte, és így szólt: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem, amely értetek adatik! Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” A vacsora után ugyanígy fogta a kelyhet is, és így szólt: „Ez a kehely az újszövetség kelyhe az én véremben. Valahányszor isztok belőle, tegyétek ezt az én emlékezetemre!” Amikor ugyanis e kenyeret eszitek és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön.

1Kor 11,23-26