A modern ember csupa okos eszközzel van felruházva. Van okostelefonja, amin annyi butaságot tud fecsegni. Van okos órája, de nincs ideje a szeretteire. Van okos otthona, ahová nem fogadja be az üldözötteket. Ezek tények. De miért van ez így?

Forrás: Eveline de Bruin képe a Pixabay -ről.

Nem életcél az üdvösség

A mai emberek többsége olyan, mint Ady percembere. Nincs hite abban, hogy van élete a földi élete után. A középkorban és az ókorban is sokan abban éltek, hogy a világ teremtett, az emberi életnek van értelme és a célja az üdvösség. Mikor ez volt a cél, az odajutáshoz ismerni kellett az utat. Az útbaigazítókat pedig nagyra kellett értékelni. Nekik feltétlenül bölcsnek kellett lenniük.

Most, hogy a legtöbb ember számára nincs túlvilági életcél, kisebb az értéke a bölcsességnek. Ugyanakkor kevés kor embere éhezte és szomjazta úgy a szeretetet, mint korunk emberei. Számukra van egy üzenetem. Isten a szeretet.

Nem tanítókra van szükség

Szent II. János Pál pápa sokszor elmondta, hogy a modern embernek nem tanítókra, hanem tanúkra van szüksége. Amit én ebben a blogban csinálok az csupán tanítás. De ha átmegyek a beteg szomszédomhoz egy tál meleg húslevessel, az tanúskodás a Szeretetről.

Talán te már találkoztál egy tanúval. Ez nagyon jó. De mi lenne, ha te is tanú lennél? Proaktív a szeretetben…

Íme, a mai olvasmány a Bölcsesség könyvéből!

Így szól az örök Bölcsesség: Az igazak lelke Isten kezében van, és a halál kínja nem érheti őket.

Az esztelenek szemében úgy látszott, hogy meghaltak; a világból való távozásukat balsorsnak vélték, elmenetelüket megsemmisülésnek.

Ők azonban békességben vannak.

Mert ha az emberek szemében szenvedtek is, a reményük telve volt halhatatlansággal.

Kevés fenyítés után nagy jótéteményekben részesülnek, mert Isten próbára tette és magához méltónak találta őket.

Mint aranyat a kohóban, megvizsgálta és elfogadta őket egészen elégő áldozatul.

Az (utolsó) ítélet idején majd felragyognak az igazak, és olyanok lesznek, mint a szikra, amely a tarlón tovaharapódzik.

Nemzetek fölött ítélkeznek majd, és népeken uralkodnak: és az Úr lesz a királyuk mindörökre.

Akik benne bíztak, akkor majd megismerik az igazságot, és akik hűségesek voltak, szeretetben nála maradnak, mert kegyelem és irgalom lesz választottainak osztályrésze.

Bölcs 3,1-9