A mai szentleckéből megtudjuk, hogy a keresztény ember célja lelke üdvössége. Ezt a földkerekség első pápája, Szent Péter apostol mondja. De ha az egyes hívők célja a lelkük üdvössége, akkor mi lehet az egyház célja?

egyház

Forrás: iam_os fotója az Unsplash-ról.

Az egyház célja is az üdvösség elérése

Az egyház célja sokrétű. Nagyon fontos benne, hogy sosem szűnjön meg Isten dicsőítése itt a földön. De az egyház úgy is felfogható, mint a hívők és papok összessége. Nekik valamennyiüknek a célja lelkük üdvössége. Így az egyház legfontosabb célja, hogy hívei és papjai közül minél többen üdvözüljenek. Az egyház tevékenységének értékelése során fontos megérteni, hogy az egyház célja a lelkek haza vezetése. Ennek a mikéntjének a tanítása.

Luther szerint egyedül hit által üdvözülünk. A katolikusok szerint a hit elengedhetetlen, de tetteink is számítanak akkor, amikor megítéli sorsunkat Isten. Amiről itt most két sarkos mondatot leírtam évszázadok óta folyik vita a protestánsak és a katolikusok között. Legutóbbi fejlemény, hogy sikerült egy közös nemzetközi nyilatkozatot megfogalmazni az evangélikusok teológusainak és a katolikusok teológusainak az üdvösség útjáról.

De van itt még egy szempont! Az egyházban élő lelkek jót tesznek, de az egyház maga ne tegyen mást, csak hirdesse az evangéliumot?

Az egyház társadalmi szerepvállalása

Az egyház hatalmas nemzetközi szervezet. A tagjainak többsége a világban él. Intézményesen is kell megoldásokat találnia társadalmi problémákra. Ezt meg is teszi több területen. Kedvenc területei Magyarországon az oktatás és az egészségügy. Ezért el lehet mondani, hogy az egyház másik fő célja, hogy társadalmi szintű problémákra is adjon szeretetteljes válaszokat. De nem feladata, hogy udvaroljon a világnak. Nem feladata, hogy megoldja az éghajlatváltozás problémáját. Nem feladata, hogy mindenhol ő mondja meg, hogy milyen legyen a társadalmi berendezkedés. Nem feladata, hogy bevezesse az alapjövedelem intézményét. Nem feladat, mert nem tartozik céljai közé. Meggyőződésem, hogy ha majd tökéletesen teljesíti igazi céljait, akkor ezek a problémák is mind megoldódnak. Hogy mikor?

Íme, a mai szentlecke Szent Péter apostol első leveléből!

Testvéreim!

Áldott legyen az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki nagy irgalmasságával, Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által, élő reményre teremtett újjá bennünket, hogy a mennyben romolhatatlan, szeplőtelen és el nem hervadó örökség várjon rátok. Isten hatalma megőrzött titeket a hitben az örök üdvösségre, amely készen áll, hogy az utolsó időben megnyilvánuljon.

Örüljetek tehát, akkor is ha most egy kicsit szomorkodnotok kell, mert különféle kísértések érnek benneteket, hogy kipróbált hitetek, mely értékesebb a tűzpróbát kiállott veszendő aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltó legyen a dicséretre, a dicsőségre és a tiszteletre. Mivel szeretitek Krisztust, bár nem láttátok, és hisztek benne, noha nem találkoztatok vele, amikor eléritek hitetek célját, lelketek üdvösségét, – a megdicsőültek kimondhatatlan örömével fogtok ujjongani.